Nieuws

Blink charging staat niet stil!

Het capaciteitstarief begrijpen: Wat betekent het voor jouw energierekening en hoe kan je geld besparen?

In het kader van haar inspanningen om een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet en een verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen te bevorderen, heeft de Vlaamse regering het capaciteitstarief ingevoerd, een nieuw tariefsysteem voor energieverbruikers. Dit tarief wil gebruikers aanmoedigen om hun energieverbruik te spreiden en hun piekvraag te verminderen, wat op zijn beurt kan helpen om geld te besparen op de energiefactuur. In deze blogpost bespreken we wat het Capaciteitstarief is, hoe het werkt, wat de impact ervan is op de energiefactuur en vooral hoe jij geld kan besparen door jouw energieverbruik efficiënt te beheren.

 

Het capaciteitstarief begrijpen:
Wat betekent het voor jouw energierekening en hoe kan je geld besparen?

Waarom is het capaciteitstarief belangrijk?

Het capaciteitstarief is een nieuw ingevoerd tariefsysteem van de Vlaamse overheid om het gebruik van het elektriciteitsnet te optimaliseren. Dit maakt deel uit van de voorbereiding om meer elektriciteit te transporteren voor mobiliteit, verwarming en industrie. Het capaciteitstarief zal de druk op het net wegnemen. Het capaciteitstarief wil gebruikers aanmoedigen om hun energieverbruik te spreiden en hun piekvraag te verminderen.

Hoe werkt het capaciteitstarief?

Als je een slimme meter hebt, word je niet alleen aangerekend voor de hoeveelheid energie die je verbruikt, maar ook voor jouw piekvraag (in kilowatt of kW) gedurende een interval van 15 minuten. Het capaciteitstarief voor een digitale meter is gemiddeld €42,15 per kW piek per jaar, tegenover een vast tarief van €105,40 per jaar voor een traditionele meter. Daarnaast is het kWh-tarief (d.w.z. de prijs per eenheid verbruikte energie) voor een digitale meter lager dan voor een traditionele meter. De netvergoeding voor een digitale meter bedraagt €0,0408 per kWh, terwijl een traditionele meter een vergoeding van €0,0624 per kWh heeft, wat 54% hoger is!

 

Wat is de impact van het capaciteitstarief op jouw energierekening?

Als je jouw energieverbruik niet efficiënt beheert, kan jouw piekvraag stijgen, waardoor je meer gaat betalen.
Als jouw piekvraag bijvoorbeeld stijgt van 11 kW naar 15 kW, kan je €14 per maand of 6% meer betalen op jouw energierekening.

Als bestuurder is het belangrijk in gedachten te houden dat het verminderen van het laadvermogen de laadsnelheid van jouw voertuig aanzienlijk kan beïnvloeden. Het is mogelijk dat je, zelfs als je jouw auto thuis oplaadt met een snelheid van 30 km/u, hem soms niet volledig kunt opladen wanneer je hem nodig hebt.

Het is absoluut noodzakelijk om op te merken dat de cijfers kunnen variëren naargelang jouw locatie en het specifieke tarief in jouw omgeving. Als je zonnepanelen hebt, hoeft je ook geen verbruikerstarief meer te betalen met een digitale meter.

Over het algemeen kost het capaciteitstarief jouw 3,5€/kW/maand. Een bespaarde kW in een maand bespaart je 3,5€ terwijl een verbruikte kW in een maand je 3,5€/maand kost.

Hoe kan je geld besparen op jouw energierekening met het capaciteitstarief?

Om de piekvraag te verminderen en geld te besparen, kan je jouw energieverbruik spreiden over de dag of vermijden dat je meerdere apparaten met een hoog verbruik tegelijk gebruikt. Als je een elektrische auto hebt en deze thuis wilt opladen, hoeft dit niet per se jouw energiekosten te verhogen, maar het kan wel invloed hebben op de piekvraag. Jouw EV opladen met een lagere laadsnelheid kan je helpen geld te besparen, maar betekent ook dat het langer duurt om jouw auto op te laden.

 

Conclusie

Het capaciteitstarief wil een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet en een verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen bevorderen. Door jouw energieverbruik te beheren en de piekvraag te verminderen, kan je geld besparen op jouw energierekening.