Nieuws

Blink charging staat niet stil!

Stad telt 272 laadpalen tegen 2020

Antwerpen – Tegen 2020 zal de Antwerpse binnenstad 272 oplaadpunten voor elektrische en hybride wagens tellen. Op vraag van de Vlaamse regering moet elke stad zulke oplaadpalen installeren. “We plaatsen die laadpalen zeer doordacht en naar noodzaak, want elk oplaadpunt is een parkeerplaats die verdwijnt”, zegt schepen Koen Kennis.

Minister Bart Tommelein (Open Vld) heeft de steden de opdracht gegeven zoveel mogelijk oplaadpunten voor elektrische wagens te installeren. Voor Antwerpen lag het richtgetal op 272 palen. De stad Antwerpen besloot de installatie zelf te organiseren en gaf bedrijven de kans zich aan te melden. “Door dit zelf te organiseren, kunnen we snel en efficiënt te werk gaan”, verduidelijkt schepen Koen Kennis (N-VA). “Het kan niet de bedoeling zijn dat we in het wilde weg her en der van die laadpunten plaatsen zonder rekening te houden met de vraag. Want per nieuw laadpunt gaat een parkeerplaats verloren. De beste plaats om je elektrische wagen of hybride wagen op te laden, is dan ook nog altijd bij je thuis of op het werk.”

Investering

“In 2011 plaatsen we de eerste punten nog voor de elektrische wagen goed en wel bekend was”, vertelt medeoprichter Luc Lebon van het Antwerpse bedrijf BlueCorner, dat de laadpunten plaatst. Het bedrijf investeert tussen vier-en vijfduizend euro per oplaadpunt. Via een betaalsysteem van abonnementen kan het die investering terug verdienen. Sinds 2016 heeft Blue Corner al tachtig punten geïnstalleerd en tegen eind 2017 zullen er nog eens vijftig bijkomen. In het voorjaar van 2018 volgen er dan nog eens honderd. “Maar daar kunnen er nog heel wat bijkomen. Veel hangt af van de evolutie die elektrische wagens maken. Maar de cijfers van de afgelopen vier jaar leren ons dat het verbruik aan oplaadpunten zowat verdubbeld is met Antwerpen als koploper van alle Belgische steden”, weet Lebon.

Suggesties

Vooral het aanbod in de ondergrondse parkings en op de park & ride-parkings aan de rand van de stad wordt uitgebreid. Daarnaast kunnen Antwerpenaars ook suggesties doen waar volgens hen een oplaadpunt nodig is. “We hebben al 40 van die aanvragen ontvangen, waarvan er 28 zijn goedgekeurd en 10 zijn doorverwezen naar bestaande punten. De rest wordt nog bekeken”, besluit Kennis.