Nieuws

Blink charging staat niet stil!

Overweeg je over te stappen op een elektrisch voertuig? Maak jouw huis klaar voor een elektrische auto!

Zou het niet fantastisch zijn als de overstap naar een elektrisch voertuig (EV) zo eenvoudig was als het gaspedaal intrappen.  Helaas is dat nog niet het geval.

Waarvan moet je op de hoogte zijn voor je in jou nieuwe EV stapt? 

Als early adopters van elektrische voertuigen vragen mensen ons vaak wat er nodig is om thuis een EV-lader te installeren.  Net als bij andere technologische platformen, zoals internetconnectiviteit in jouwhuis, zijn er enkele dingen die je moet doen om jouw huis voor te bereiden op de installatie van een EV-lader. 

Laten we enkele belangrijke punten bespreken en wat hoofdpijn wegnemen.

EV-laders – een Europees perspectief

Wat komt er eerst? De oplader of de auto?

Dus, hier zijn we dan: je overweegt de overstap naar een elektrische auto en laat die benzineslurper achterwege. (Goed idee, trouwens.)
Wat nu? Moet je de auto nu kopen, of wacht je beter tot het elektrische systeem thuis klaar is voor een oplader? Met andere woorden, wat komt eerst – de kip of het ei?

In de meeste gevallen hoef je niet meteen een thuislaadoplossing te installeren. Alle elektrische voertuigen zijn uitgerust met draagbare oplaadapparatuur waarmee je thuis een stopcontact van 220 volt kunt aansluiten.  Je kan jouw auto ook gemakkelijk opladen bij een publiek laadstation. Er zijn veel online oplaadkaarten beschikbaar om ze te vinden. Blue Corner oplaadstations vind je hier terug!

Gesprekken over welke EV-laadapparatuur je thuis nodig hebt, gaan natuurlijk vooral over welke 220V laders je nodig hebt. In het algemeen kan je met elke thuis EV-oplaadoplossing de batterij ’s nachts vullen en meer dan 60 km bereik krijgen door de auto minder dan twee uur aan te sluiten.  Of je absoluut een thuislaadoplossing wilt hebben, heeft veel te maken met hoe ver je dagelijks zal rijden.

Een andere overweging is of je andere mogelijkheden hebt om je voertuig op te laden. “Als er veel publieke laders zijn in de buurt van je kantoor of in de straat waar je woont, dan is de urgentie niet zo groot dan wanneer je echt afhankelijk bent van je eigen woning om je auto op te laden.”


Snel, sneller…

DC Fast Charging-oplossingen zijn de snelste van allemaal – ze kunnen 15 tot 30 kilometer bereik per minuut bieden. Ze zijn echter niet bedoeld voor thuisgebruik.  Dat komt omdat ze heel anders zijn, want ze zijn gebaseerd op DC (gelijkstroom) zoals een batterij en niet op AC (wisselstroom) zoals van het elektriciteitsnet. De elektriciteit stroomt maar in één richting, dus dat is precies hoe de accu het wil hebben. DCFC is er in drie soorten: CCS, ChaDeMo, en Tesla Supercharger en dit hangt af van wat uw auto heeft (over het algemeen is CCS voor Europa, en ChaDeMo voor Japan/Azië, SC is alleen Tesla.) De meeste volledig elektrische auto’s zijn tegenwoordig uitgerust voor DC Fast Charging, maar let altijd op de laadconnector van uw auto voordat je probeert in te pluggen.

 

Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor een elektrisch voertuig?

Eerst en vooral: als je jouw voertuig thuis tegen een behoorlijk tarief wilt opladen, moet je een EV-lader installeren, tenzij je van plan bent op te laden aan een openbaar laadstation.  Het slechte nieuws hier: als je afhankelijk bent van parkeren op straat, is jouw huis waarschijnlijk niet geschikt voor een EV. Je kan een lader voor elektrische voertuigen installeren in de buurt van jouw oprit, garage of een andere plaats waar je jouw auto parkeert.

De vuistregel hier is dat het veel gemakkelijker en goedkoper is als je in de buurt van een bestaande stroombron kan parkeren. Je kan laadkabels kopen van ongeveer 10 meter, dus zolang je binnen die afstand kan parkeren, moet het lukken.

Als je een vrijstaande garage hebt die niet is aangesloten op een stroombron en ver van het huis staat, moet je de garage aansluiten op het elektrische paneel van de woning om een EV-lader te installeren. Dit kan betekenen dat er een sleuf moet worden gegraven en de kabel ondergronds moet worden gelegd, of dat zelfs het oppervlak van de oprit moet worden doorgesneden om het vervolgens weer op te vullen en te herstellen.

Een andere overweging voor toekomstige EV-eigenaars is of het elektrische systeem van hun huis de extra belasting van het opladen van een auto aankan. Een professionele elektricien kan je helpen deze vraag te beantwoorden. Een belangrijke indicator dat je een upgrade nodig hebt, is als jouw elektrische paneel geen ruimte heeft voor extra stroomonderbrekers.

Blue Corner Curved home charging system

Prijzen

De kosten van een installatie variëren sterk, afhankelijk van waar je woont en hoe ingewikkeld de klus is.  Het is geen verrassing dat een installatie minder kost wanneer jouw elektrische paneel zich vlak naast de plaats bevindt waar je jouw auto wil parkeren en je een lader installeert die slechts enkele meters verderop ligt.

Voor een diepgaande blik op ” De vergelijking van de gemiddelde kosten van oplaadmogelijkheden voor elektrische voertuigen in Europa. ” publiceerde Nature Communications een uitgebreid artikel over dit onderwerp dat je hier kan lezen.


Energieprijzen stijgen

Eigenaars van zonnepanelen hebben hier een groot voordeel – maar moeten bij de installatie nagaan hoe hun systeem kan worden gekoppeld aan een EV-oplaadpunt.  Zoals altijd moet je rekening houden met jouw elektriciteitsrekening, die zeker zal stijgen. Maar zodra de initiële kosten van de aankoop van de auto en de installatie van de lader zijn gedekt, zal jouw besparing snel oplopen. Elektrische voertuigen hebben lagere onderhoudskosten dan voertuigen die op brandstof rijden omdat hun accu’s en motoren minder aandacht vereisen, en je hoeft je geen zorgen te maken over het verversen van de olie!

Blue Corner Curved home charging system

Ben je klaar om de overstap te maken?

Bedankt voor het lezen tot het einde van dit artikel en wanneer je jouw verzekert genoeg om een EV-laadsysteem te kiezen dat het beste bij uw huis en levensstijl past, neem dan gerust contact op met Blue Corner voor jouw elektrische reis!  Veilige rit!

 

Neem contact op met onze EV-experts om de perfecte installatieoplossing voor jouw huis te vinden!