Nieuws

Blink charging staat niet stil!

De ultieme gids voor het plannen van een vakantie met jouw EV!

Stel je voor dat je over een schilderachtige kustweg rijdt, de zeebries in je haar en de zon op je gezicht.
Stel je nu voor dat je dat allemaal doet in je elektrische voertuig (EV).
Met de opkomst van elektrische voertuigen en de uitbreiding van de oplaadinfrastructuur is het plannen van een vakantie met jouw EV nog nooit zo eenvoudig geweest.

Couple going on holiday with their Electric Vehicle (EV)

Ben je klaar voor een milieuvriendelijk avontuur? Een vakantiereis plannen met je elektrische voertuig (EV) is een geweldige manier om nieuwe bestemmingen te verkennen, onvergetelijke herinneringen te maken en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Voordat je op weg gaat, moet je echter met een aantal zaken rekening houden om jouw reis soepel te laten verlopen. In deze gids geven we je alle informatie die je nodig hebt om jouw reis te plannen, zoals routeplanning, oplaadpunten en wat je moet inpakken.

 

Routeplanning

De eerste stap bij het plannen van je vakantiereis met je EV is het uitstippelen van je route. Hoewel dit een voor de hand liggende stap lijkt, is het belangrijk om rekening te houden met de beperkte actieradius van je voertuig en de beschikbaarheid van oplaadstations. Veel kaartentools, zoals Google Maps, hebben functies voor EV-specifieke routeplanning waarmee je onderweg laadstations kunt selecteren. Bij het selecteren van oplaadstations is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals oplaadtijd en compatibiliteit met jouw voertuig. In sommige gevallen moet je jouw route aanpassen om ervoor te zorgen dat je toegang hebt tot laadstations, vooral als je naar afgelegen gebieden reist waar de laadinfrastructuur beperkt is.

 

Oplaadpunten

De volgende stap in het plannen van je vakantie met je EV is het plannen van je oplaadpunten. In tegenstelling tot een traditionele roadtrip moet je bij het plannen van je reis rekening houden met de oplaadtijd. Laadtijden kunnen variëren afhankelijk van je EV en het laadstation, dus het is essentieel om de laadtijden te onderzoeken en stations te selecteren die compatibel zijn met je voertuig. Bovendien is het een goed idee om een back-up laadplan te hebben voor het geval een laadstation buiten gebruik of bezet is. Er zijn verschillende soorten laadstations, waaronder snelladers, snelladers en langzaamladers. Snelladers zijn het snelst, maar niet overal beschikbaar. Snelladers komen het meest voor en kunnen meestal in ongeveer 30 minuten genoeg opladen voor een paar uur rijden. Trage laders zijn het eenvoudigst en het duurt meerdere uren om je EV op te laden.

 

Wat in te pakken

Bij het inpakken voor je vakantie met je EV is het belangrijk om rekening te houden met de beperkte actieradius van je voertuig. Pak licht in om je auto niet te overladen en je actieradius zo niet te beperken. Daarnaast is het een goed idee om een EV-oplaadkabel en -adapter, een draagbare oplader en een EHBO-kit mee te nemen. Het is ook een goed idee om snacks, water en entertainment mee te nemen om uw reis aangenamer te maken.

 

Famliy going on holiday with their electric vehicle (EV)

De functies van je EV optimaal benutten

Bij het plannen van je vakantiereis met je EV is het belangrijk om de functies van je voertuig optimaal te benutten. Veel EV’s zijn uitgerust met functies zoals regeneratief remmen, waarmee je de actieradius kunt vergroten. Je kan ook jouw rijstijl aanpassen om energie te besparen, bijvoorbeeld door met een constante snelheid te rijden en hard remmen en optrekken te vermijden. Bovendien hebben sommige EV’s voorverwarmingsfuncties waarmee je jouw auto kunt voorverwarmen of voorkoelen terwijl hij wordt opgeladen, zodat je tijdens het rijden batterijvermogen kan besparen.

 

Genieten van jouw EV-reis

Nu je je route en oplaadpunten hebt gepland en je koffers hebt gepakt, is het tijd om op weg te gaan en te genieten van je EV-roadtrip. Vergeet niet om pauzes te nemen en van de reis te genieten, of je nu stopt om van het uitzicht te genieten of de plaatselijke keuken uitprobeert. Veel EV-eigenaars melden een meer ontspannen en plezierige rijervaring, dankzij de stille en soepele rit van elektrische voertuigen. Bovendien heb je het genoegen te weten dat je op een duurzamere en milieuvriendelijkere manier reist.

 

Tips voor een vlotte reis

Hoewel planning kan bijdragen tot een vlotte reis, zijn er nog een paar extra tips die je vakantie met je EV nog aangenamer kunnen maken. Ten eerste, controleer het weer en pas jouw route en rijstijl daarop aan. Koude temperaturen kunnen jouw actieradius verminderen, dus de auto voorverwarmen tijdens het opladen kan helpen om de batterij te sparen. Ten tweede, controleer de beschikbaarheid van oplaadstations langs jouw route en heb een back-up plan voor het geval een station buiten gebruik of bezet is. Maak ten slotte gebruik van mobiele apps en websites die je kunnen helpen oplaadstations te vinden en realtime informatie geven over beschikbaarheid en oplaadtijden.

 

Road trip vacation with an electric vehicle (EV)

Conclusie

Een vakantiereis plannen met je EV kan een leuke en lonende ervaring zijn. Met zorgvuldige routeplanning, keuze van oplaadpunten en verpakking kan je van je reis genieten en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen. Profiteer van de functies van uw EV en geniet van een stille en soepele rit. Met het groeiende netwerk van oplaadinfrastructuur en de groeiende populariteit van EV zijn de mogelijkheden voor milieuvriendelijk reizen eindeloos. Maak je dus klaar om de weg op te gaan en onvergetelijke herinneringen te maken tijdens je volgende vakantiereis met je EV.

 

 

En nu hoeft u alleen nog maar te genieten van jouw vakantie en de prachtige roadtrip met jouw EV!