Nieuws

Blink charging staat niet stil!

AC of DC opladen: kies de juiste optie voor jouw bedrijf

Rijd je momenteel in een elektrisch voertuig (EV) of beheer je een wagenpark en ben je op zoek naar de optimale oplaadoplossing? De keuze tussen opladen met wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC) is van groot belang voor de oplaadinfrastructuur van jouw bedrijf.

Laten we duiken in de voordelen en overwegingen van beide opties, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

 

 

Ben je momenteel een elektrisch voertuig (EV) aan het besturen of beheer je een vloot en ben je op zoek naar de optimale oplaadoplossing?
De keuze tussen AC en DC opladen is van groot belang voor de oplaadinfrastructuur van jouw bedrijf.

We weten allemaal dat elektrische voertuigen worden opgeladen met elektriciteit, maar er zijn verschillende soorten. Elektriciteit komt in twee vormen: Wisselstroom (AC) en Gelijkstroom (DC). In het kort, laden AC-laadpunten EV’s langzamer op dan DC-laadpunten.  Maar hoe werken ze? En wat is het beste type laadpunt voor jouw bedrijf?

Laten we de voordelen en overwegingen van zowel AC als DC opladen bekijken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

 

 

 

Wat is AC Opladen?

AC opladen, wat staat voor Wisselstroom opladen, gebruikt hetzelfde type elektriciteit als wat onze huizen en bedrijven van stroom voorziet. Je vindt AC-laders vaak in huishoudens en commerciële gebouwen, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk en kosteneffectief zijn om te installeren.

AC-laadpunten zetten elektriciteit over van het stroomnet naar jouw elektrische voertuig via de laadkabel. Jouw EV heeft een ingebouwde omvormer die deze elektriciteit van de ene vorm (wisselstroom – AC) naar de andere (gelijkstroom – DC) verandert en het opslaat in de batterij. De tijd dat dit in beslag neemt, hangt af van het type laadpunt, jouw elektriciteitsaansluiting en de capaciteit van de omvormer. Over het algemeen zijn lichtere omvormers langzamer dan zwaardere.

 

Enkele redenen waarom AC opladen wellicht de juiste keuze is voor jouw bedrijf:

 • Flexibiliteit en Compatibiliteit
  AC-laders zijn compatibel met de meeste EV-modellen die vandaag beschikbaar zijn. Deze veelzijdigheid maakt ze een geschikte keuze, vooral als je een gemengde vloot van elektrische voertuigen beheert. Of je nu een kleine vloot beheert of een gevarieerd aanbod van EV’s hebt, AC opladen kan aan jouw behoeften voldoen.
 • Kosteneffectieve Installatie
  In vergelijking met DC-laders hebben AC-laders relatief lagere installatiekosten. Ze kunnen gebruikmaken van bestaande elektrische infrastructuur, wat betekent dat als jouw bedrijf al elektrische stopcontacten of een driefasige stroomvoorziening heeft, het opzetten van AC-laadstations gemakkelijker en betaalbaarder wordt.
 • Langzamer, maar Voldoende Opladen
  AC-laders leveren doorgaans vermogen in het bereik van 3,7 kW tot 22 kW. Hoewel dit langzamer kan zijn dan DC opladen, kan het nog steeds ideaal zijn voor het ’s nachts opladen of tijdens langere parkeerperioden. Als de voertuigen van jouw bedrijf aanzienlijke tijd geparkeerd staan, kan AC opladen ervoor zorgen dat hun batterijen voldoende worden bijgevuld.

Klik hier om onze laadpunten voor thuis en kantoor te ontdekken.

 

Verkennen van DC Opladen

DC opladen biedt een snellere en krachtigere oplaadervaring in vergelijking met AC opladen. Je vindt deze laadstations vaak langs snelwegen, in drukke stadsgebieden en binnen openbare oplaadnetwerken.

Snelladers of DC-laadpunten werken anders dan reguliere AC-laadpunten. In tegenstelling tot AC-laadpunten die vertrouwen op de omvormer van jouw EV om elektriciteit om te zetten, hebben snelladers hun eigen ingebouwde omvormer. Dit betekent dat het laadpunt zelf rechtstreeks gelijkstroom (DC) naar de batterij van jouw EV levert via de laadkabel. Deze directe stroomtoevoer maakt het opladen sneller en efficiënter.

Overweeg de volgende factoren bij het beslissen of DC opladen geschikt is voor jouw bedrijf:

 • Snelladen
  DC-laders leveren stroom rechtstreeks aan de batterij van het voertuig, zonder gebruik te maken van de boordlader. Deze directe overdracht maakt oplaadsnelheden van 50 kW of meer mogelijk, waardoor oplaadtijden aanzienlijk worden verminderd. Als jouw vloot regelmatig en snel moet worden opgeladen, biedt DC opladen het nodige gemak.
 • Langeafstandsreizen
  Voor bedrijven met voertuigen voor lange afstanden of bezorging kunnen strategisch geplaatste DC-laadstations langs belangrijke routes efficiënt reizen mogelijk maken. Met kortere laadstops kunnen jouw chauffeurs minder lang wachten en meer tijd op de weg doorbrengen, wat uiteindelijk de productiviteit verhoogt.
 • Investering voor de Toekomst
  Naarmate de technologie vordert, worden er steeds meer EV-modellen uitgerust met snellere oplaadmogelijkheden. Door te investeren in DC opladen, positioneert jouw bedrijf zich voor toekomstige groei en zorgt het voor compatibiliteit met aankomende EV-modellen.

Klik hier om contact met ons op te nemen om onze DC-oplaadoplossingen te bespreken.

 

 

De Juiste Optie Kiezen

Nu we de voordelen van zowel AC als DC opladen hebben verkend, hoe kies je de juiste optie voor jouw bedrijf? Kies je voor AC- of DC-laadpunten voor jouw bedrijf? Of een combinatie?
Overweeg de volgende factoren:

 • Beoordeel Jouw Behoeften
  Evalueer de oplaadvereisten van jouw bedrijf, inclusief het gemiddelde dagelijkse aantal kilometers, de oplaadduur en het aantal voertuigen in jouw vloot. Deze analyse helpt je te bepalen of het gemak van DC opladen opweegt tegen de hogere installatiekosten.
 • Balans tussen Kosten en Snelheid
  Als jouw vloot voornamelijk lokaal opereert, kan AC opladen voldoende oplaadsnelheden bieden terwijl de installatiekosten laag blijven. Aan de andere kant, als jouw bedrijf sterk afhankelijk is van langeafstandsreizen, kan investeren in een paar strategisch geplaatste DC-laadstations de moeite waard zijn.

Bij AC of DC opladen is er geen one-size-fits-all oplossing. De beslissing moet gebaseerd zijn op een grondige overweging van de unieke behoeften, het budget en de langetermijndoelen van jouw bedrijf. Door factoren zoals het gemiddelde dagelijkse aantal kilometers, de oplaadduur en de aard van jouw vloot te evalueren, kun je een weloverwogen keuze maken die aansluit bij jouw oplaadbehoeften.

Onthoud, de sleutel is om de unieke behoeften van jouw bedrijf te evalueren en de juiste balans te vinden tussen kosten en snelheid. Als jouw vloot voornamelijk binnen een lokale omgeving opereert en je bestaande elektrische infrastructuur hebt, kan AC-laden een kosteneffectieve en praktische oplossing zijn. Het is misschien niet zo snel als DC-laden, maar het kan nog steeds voldoen aan de laadvereisten van jouw voertuigen tijdens overnachtingen of langdurig parkeren.

Aan de andere kant, als jouw bedrijf sterk afhankelijk is van langeafstandsreizen of snelladen vereist om aan veeleisende schema’s te voldoen, kan investeren in DC-laadinfrastructuur de snelheid en het gemak bieden die jouw vloot nodig heeft. Met snellaadmogelijkheden en de mogelijkheid om laadtijden aanzienlijk te verminderen, zijn DC-laadstations ideaal voor bestuurders die zich niet te veel tijd kunnen veroorloven om te wachten tot hun voertuigen zijn opgeladen.

 

 

Het is ook de moeite waard om de toekomst van EV-technologie te overwegen. Naarmate meer geavanceerde EV-modellen met snellere laadcapaciteiten op de markt worden gebracht, zorgt het hebben van DC-laadinfrastructuur ervoor dat jouw bedrijf compatibel blijft en klaar is voor de volgende generatie elektrische voertuigen.

Uiteindelijk moet de beslissing tussen AC- en DC-laden gebaseerd zijn op een grondige afweging van de unieke behoeften van jouw bedrijf, budget en langetermijndoelen. Door factoren zoals het gemiddelde dagelijkse aantal kilometers, laadduur en de aard van jouw vloot te evalueren, kun je een weloverwogen keuze maken die aansluit bij jouw laadbehoeften.

Als je klaar bent om jouw laadinfrastructuuropties verder te verkennen of hulp nodig hebt bij het implementeren van een effectieve laadoplossing voor jouw bedrijf, neem dan gerust contact met ons op! Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden in de wereld van AC- en DC-laden en de beste oplossing te vinden voor de specifieke behoeften van jouw bedrijf.

 

 Klik hier om een gesprek in te plannen met een van onze EV-experts!

 

Het omarmen van elektrische voertuigen en investeren in de juiste oplaadinfrastructuur komt niet alleen jouw bedrijf ten goede, maar draagt ook bij aan een groenere en duurzamere toekomst. Maak dus de juiste keuze voor de oplaadbehoeften van jouw bedrijf en sluit je vandaag nog aan bij de EV-revolutie!